Mire figyeljünk oda a szájsebészeti műtét után?

Első rész

Összegyűjtöttük, hogy mire kell mindenképpen odafigyelni ahhoz, hogy a szájsebészeti műtétet követően gyors legyen a gyógyulás és kizárjuk a fertőzések veszélyét is.

Műtét utáni vérzés, duzzanat:

 • Teljesen természetes, hogy a szájsebészeti műtétet követően az érintett terület kb. három napig duzzadt. A duzzadt területen bevérzés keletkezhet. Lila, zöld, majd sárga szín után tér vissza a bőr természetes színe.
 • Közvetlenül a műtét után behelyezett géztampont annyi ideig tartsa bent a szájában, ameddig a kezelőorvosa tanácsolta! (Ez általában 15 percnél nem hosszabb idő.)
 • A műtéti sebből szivárgó vér esetén egy összehajtott gézlapra 10 percig erősen ráharapva a szivárgás megállítható, azonban vízzel öblögetni nem szabad. Az enyhe vérzés teljesen normális, azonban erős vérzés esetén feltétlenül beszéljen kezelőorvosával! A műtétet követő napon vér szivároghat az orron keresztül is.
 • Ha a fájdalom két nap múlva sem enyhül, esetleg súlyosbodik, keresse fel orvosát!
 • A műtét napján, valamint az azt követő néhány napban a sebet a kialakult vérrög miatt öblögetni, szívogatni nem szabad. A vérrög ugyanis segíti a sebgyógyulást.
 • A műtét másnapjától kezdődően óránként 20 percig hűtse (hűtőtasakkal, hűtőzselével vagy törölközőbe csavart mélyhűtött termékkel) a műtéti területet, ugyanis a hűtés csökkenti a vérzés kockázatát, a helyi ödéma kialakulását, lelohasztja a duzzanatot és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát.
 • Amennyiben szájzuga is berepedt, azt hámosító krémmel kezelje.
 • A műtétet követő 3-4 napban pihenjen, és ne terhelje meg a szervezetét! Kerülje a nehéz fizikai munkát és az aktív sporttevékenységet. Fogbeültetés után ne menjen szaunázni, szoláriumba és uszodába, hiszen a beavatkozás utáni néhány napban nem szabad túl meleg vagy túl hideg környezetben lenni. Igyekezzen minél kevesebbet beszélni, ne terhelje túl a szájüregét. Arcüregemelés esetén egy hétig orrot (lufit) fújni, búvárkodni és nehezet emelni tilos!
 • A vérzés elkerülése érdekében a műtétet követő 48 órában félülő helyzetben, magasabb párnán aludjon! Féloldali műtét esetén 1 hétig ne feküdjön a műtött terület oldalán!
 • A varratot ne piszkálja a nyelvével vagy a kezével. (A varratszedésre a műtétet követően 7-14 nap múlva kerülhet sor.)

Gyógyszerek, fájdalomcsillapítás:

 • Ha az orvos antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írt fel, az általa előírt adagolásban szedje a gyógyszereket! Mindig tájékoztassa orvosát, ha allergiás valamelyik gyógyszerre!
 • Erős fájdalom esetén vegyen be fájdalomcsillapítót és értesítse kezelőorvosát! (Fájdalomcsillapító tabletta szedése csak fájdalom esetén javasolt, rendszeresen viszont nem.)
 • A műtétek során általában antibiotikum szedését javasolja az orvos. Amennyiben orvosa másképpen nem rendeli, minimum öt napig szednie kell. Mellékhatás esetén hagyja abba a gyógyszer szedését és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával! Pontosan, az előírt dózisban szedje az antibiotikum, mert a gyógyszer nem megfelelő szedése nagyobb kárt okozhat! A bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében az antibiotikumos kezelést egészítse ki patikában recept nélkül kapható probiotikum szedésével.
 • Nagyobb műtéti beavatkozás után 3 napig szteroid készítményt is felírhat az orvos. Amennyiben bőrpírt tapasztal, a tabletta szedését hagyja abba és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával. (Csak az orvosa által felírt mennyiséget és gyakoriságot alkalmazza!) Tájékoztassa fogorvosát, ha Ön terhes, szoptat, cukorbetegségben, gyomorfekélyben, súlyos csontritkulásban vagy éppen epilepsziában szenved!
 • A helyi ödéma képződést megelőzheti, ha minden nap elfogyaszt egy kalcium pezsgőtablettát.

További hasznos tippek:

A megfelelő sebgyógyulás alapvető feltétele, hogy a szájüreg egészséges legyen. A leggyakoribb kockázati tényező – a sebgyógyulás esetében – a dohányzás. A műtét napján lehetőleg ne gyújtson rá, illetve az azt követő hetekben minimalizálja a nikotin bevitelét!

Az esetleges szájnyitási nehézségek elkerülése érdekében tornáztassa állkapcsát.

Az orrfújást, csukott szájjal történő tüsszentést pár hétig kerülendő.

A műtétet követően lehet hőemelkedése, ám ha magasra szökne a láza, mindenképpen keresse fel orvosát!